Лекарите в инфекциозната болница "Дитан" в Пекин за пръв път в света регистрираха поражение на нервната система, предизвикано от новия коронавирус. 56-годишен болен мъж е бил диагностициран с енцефалит, предаде ТАСС.

От медицинското учреждение обявиха, че на 25 февруари са изписали пациент, който е бил излекуван едновременно от пневмония и енцефалит, предизвикани от новия коронавирус SARS-CoV-2. Лечението е било проведено от завеждащия отделението по интензивна терапия на болницата "Дитан" Лю Цзин. Лекарят обърна внимание на факта, че болният е бил с разстройство на съзнанието и че вече трябва да се вземе предвид способността на коронавируса да поразява и нервната система.

Лю Цзин припомни, че досега са били наблюдавани редица други въздействия на SARS-CoV-2 - усложнения в работата на дихателната система, травми в миокарда, дисфункции на кръвоносната система, увреждане на бъбреците, черния дроб и много други вътрешни органи.. Но сега за пръв път се констатира, че новият патоген може да порази и централната нервна система.

В същото време жертвите на вируса в Италия надхвърлиха 100 и вече са 107. Това показват нови официални данни, оповестени тази вечер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Броят на заразените е 3089, с което Италия се нарежда на трето място в света по заболели от коронавирус след Китай и Южна Корея.

През последното денонощие са починали 28 души и са установени 587 нови случая в страната, съобщи службата за гражданска защита.

Общо 276 от заразилите се са се възстановили, съобщи началникът на агенцията за гражданска защита. Вчера броят им беше 160, припомня Ройтерс.

Всички училища в Италия ще бъдат затворени от утре до 15 март, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус, заяви министърката на образованието Лучия Адзолина, цитирана от ДПА. "Това не беше лесно решение за правителството", подчерта тя на пресконференция.

Говорител на правителството уточни, че мярката ще засегне и университетите. Премиерът Джузепе Конте я определи като част от действията на правителството за сдържане или забавяне на разпространението на вируса, целящи да намалят натиска над националната здравна система.

В Италия има 7,6 милиона ученици, без да се броят студентите, отбелязва ДПА.

Унгария потвърди днес първи два случая на новия коронавирус на своя територия. И двамата са ирански студенти, учещи в централноевропейската страна, съобщи премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

"Все още нямат симптоми, но инфекцията е потвърдена", каза той във "Фейсбук".

Те са отишли в родната си страна за иранската Нова година, а когато са се върнали в Унгария, единият е поискал да му бъде направено изследване, за да види дали не е заразен. Това съобщи началникът на националния институт за инфекциозни болести.

Във Франция има вече 285 потвърдени случая на заразени, съобщи началникът на обществената здравна служба Жером Саломон. Това е със 73 заболели повече от вчера.

Той заяви на брифинг днес, че няма нови починали от болестта. Досега са починали четирима души, а 15 са в интензивно отделение.