Бременните жени, заболели от COVID-19 и техните новородени бебета са изложени на по-висок риск от усложнения, отколкото се смяташе досега. Това установи британско изследване, цитирано от Ройтерс.

Инфекцията от новия коронавирус при новородените от заразени майки е свързан с три пъти по-висок риск от тежки медицински усложнения, сочат резултатите от изследването на учени от университета в Оксфорд.

Бременните жени са изложени на по-голяма опасност от усложнения като преждевременно раждане, високо кръвно налягане с риск от отказ на органи, нужда от интензивно лечение и вероятна смърт.

"При жените с COVID-19 по време на бременност е над 50 на сто по-вероятно да получат усложнения в бременността в сравнение с бременните без COVID-19 ", каза Арис Папагеоргиу, преподавател по фетална медицина в университета Оксфорд и съавтор на изследването.

То е проведено сред повече от 2100 бременни жени в 18 страни, като всяка заразена с COVID-19 жена е сравнена с две незаразени, които раждат по същото време в същата болница.

Резултатите от проучването, публикувани в медицинското списание

"Педиатрия" на Американската медицинска асоциация, показват още, че раждането с цезарово сечение може да е свързано с повишен риск от вирусна инфекция при новородените.

Кърменето обаче изглежда не повишава заплахата бебетата да се заразят с COVID-19 от майките си, казват учените.