Неизвестни лица са откраднали от концертната зала "Батаклан" работа на британския стрийт-арт художник Банкси, посветена на жертвите на атентата в парижката зала, извършен през 2015 година, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Творбата на Банкси, символ на смирението и принадлежаща на всички - на хората от квартала, на парижани, на гражданите на света - бе отнета от нас", съобщи театърът на страницата си в "Туитър". "Изпитваме дълбоко чувство на възмущение", каза още екипът на "Батаклан". "Неговата творба беше символ на преклонението и повод за размисъл."

Рисунката беше направена на една от вратите за авариен изход от зданието. Според управата на "Баталкан" смисълът на стрийт-арта се състои в това, че произведенията оживяват в конкретната среда на своето сътворяване. Хората са убедени, че рисунката на Банкси разкрива истинския си смисъл единствено на това място. Поради тази причина бил оставен свободният достъп до нея на улицата.

Престъпниците са били заснети от охранителни камери, а на местопрестъплението е била открита отвертка. Работата е била сътворена върху черната врата с бяла боя, в която е изобразен силует на жена с воал, която в скръбен жест е свела глава. Местни медии съобщиха, че цялата врата е била свалена от крадците и отнесена с камион.

В резултат на терористичното нападение от 13 ноември 2015 г. в зала "Батаклан" загинаха 90 души от общо 130-те жертви на атентатите в Париж, извършени от членове на организацията "Ислямска държава".

На снимката: Друга творба на Банкси - на гараж в Уелс: Дете се радва на падащите снежинки