Русия е главният заподозрян за загадъчните заболявания на американски дипломатически служители в Куба и Китай според разследване на американските власти, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Ен Би Си Нюз.

Разследването с участието на ФБР, ЦРУ и други служби е открило доказателства от прехванати комуникации, че Русия е замесена.

Според Ен Би Си, която цитира неназовани американски служители и други запознати източници, обаче доказателствата не са достатъчно категорични Вашингтон открито да обвини Москва, предаде БТА.

Американски служители заявиха през юли, че все още разследват здравни проблеми в посолството на САЩ в Куба и не знаят кой или какво стои зад загадъчните заболявания, започнали през 2016 г. и засегнали 26 американци.

Симптомите включвали загуба на слуха, шум в ушите, световъртеж, главоболие и умора.

Държавният департамент каза през юни, че е довел група дипломати у дома от китайския град Гуанчжоу заради тревога, че те страдат от загадъчна болест, наподобяваща мозъчна травма.

Кубинските власти, провеждащи свое разследване, отричат да са замесени по какъвто и да е начин и казват, че не знаят каква е причината за това.

Според Ен Би Си САЩ смятат, че върху правителствени служители е възможно да са използвани усъвършенствани електромагнитни оръжия, може би заедно с други технологии.

Американската армия се опитва да реконструира оръжието или оръжията, използвани срещу дипломатите, включително като изпробва различни устройства върху животни, казаха цитирани служители от правителството, сътрудници от Конгреса и други източници.

Част от тези дейности се извършват във военновъздушната база Къртланд в щата Ню Мексико, където армията има огромни лазери и лаборатории за изпробване на мощни електромагнитни оръжия.