От понеделник, 15 юни, Гърция отваря за влизане без карантина само границата с България. Пътниците от няколко европейски страни с висок праг на заболеваемост ще се тестват задължително на летището при пристигане.

Гръцкото министерство на здравеопазването съобщава за мащабна подготовка на островите за сигурност за туристите, предаде БНР.

Гърция отваря от понеделник само сухопътната граница с България. Влизане от Албания и Северна Македония е възможно само при извънредни случаи, но не и за туристи. Под забрана остава преминаването на границата с Турция. Тези ограничения ще бъдат премахнати на 1 юли за Албания и Северна Македония, докато ситуацията с Турция ще бъде разгледана на 30 юни. Това съобщи министърът на туризма Харис Теохарис в телевизионно изявление по повод старта на туристическия сезон.

От понеделник международни полети ще посрещат летищата в Атина и Солун. Туристите с полети от Испания, Холандия и Италия ще се тестват за коронавирус. При положителна проба задължителна е 14 дневна карантина.

Остава забраната за чуждестранни фериботи да влизат в гръцки пристанища, а увеселителните кораби могат да влизат в пристанищата само с екипажа на борда.

От 1 юли ще бъдат разрешени всички международни полети до всички летища в Гърция, както и влизането на всички фериботи в гръцки пристанища.

Здравният министър Кикиляс информира, че здравните служби на островите са подготвени да реагират незабавно при случаи на заразени туристи.

Към местните болници са включени мобилни екипи за тестване по островите, а също са осигурени и кораби с пълно медицинско оборудване и специалисти. Страната е осигурила 11 специални капсули за превоз на заразени с COVID-19 пътници със самолет, хеликоптер или кораб, ако това се наложи

Говорителят на правителството Стелиос Пецас отправи за пореден път призив за лична отговорност от всеки.

Утре премиерът Мицотакис ще обяви старта на туристическия сезон с изявление от остров Санторини.