Сингапур стана поредният град, взел под прицел електрическите тротинетки със забрана, влизаща в сила от днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Е-тротинетките вече са честа гледка по градските улици от Берлин до Париж, но върху тях се хвърля вината за злополуки, включително и смъртта на възрастна жена в Сингапур тази година. Всеки с електрическа тротинетка по тротоарите на града, е застрашен с до три месеца затвор или глоба.

Следват пет държави, ограничили или забраните е-тротинетките:

1. Франция

Париж забрани електрическите тротинетки от тротоарите, като нарушителите се глобяват със 135 евро.

Наложена бе максимална допустима скорост от 20 км/ч за моторизираните превозни средства из столицата, където множество хора бяха ранени, а един човек на 80 и няколко години бе убит през април.

2. Германия

Германските депутати гласуваха през май да легализират електротротинетките по пътищата и велоалеите, но ги забраниха от тротоарите. Водачите трябва да бъдат на възраст от 14 години нагоре и да спазват ограничението на скоростта от 20 км/ч.

3. Испания

Миналата година Мадрид забрани електрическите тротинетки от пешеходните зони и от пътищата с ограничение на скоростта до 50 км/ч.

4. Великобритания

Незаконно е придвижването с електротротинетки по обществените пътища, велоалеите и тротоарите. Нарушителите се наказват с глоба от 300 евро въпреки призивите в последно време да бъде премахната забраната.

5. САЩ

Някои градове наложиха ограничения за електрическите тротинетки, а изследване през септември установи, че те участват във все повече инциденти, често пъти с пияни младежи.

През август Атланта забрани електротротинетките през нощта след четири смъртни случая, включващи и водачи. Миналата година Сан Франциско наложи временна забрана след вълна от оплаквания на жители във връзка с незаконно паркиране и задръствания по улиците.