Британското правителство обяви днес, че пътниците от Европейския съюз отново ще се нуждаят от паспорт от 2021 г., за да влязат в страната.

Новото правило важи и за посетители от Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Британското правителство реши да върне паспортите с аргумента, че личните карти са по-малко сигурни.

"Потвърждава се, че националните лични карти на граждани на ЕС и Швейцария няма да бъдат приемани за пътуване до Великобритания, включително за шофьори, от октомври 2021 г.", се казва в съобщението.

Търговците трябва да се запознят с допълнителна информация за промените и възможностите, за които трябва да се подготвят в резултат на напускането на единния пазар и митническия съюз на ЕС от страна на Великобритнаня.

"Тези стъпки ще са необходими, независимо дали ще има търговско споразумение с ЕС", се казва още в съобщението.

"За влизане във Великобритания от октомври 2021 г. ще са необходими паспорти, тъй като правителството постепенно премахва използването на национални лични карти като валиден документ за пътуване за влизане във Великобритания. Личните карти са сред най-несигурните документи и прекратяването на тяхното използване ще укрепи нашата сигурност, тъй като Обединеното кралство връща контрола върху своите граници в края на преходния период", се допълва в документа.

Към днешна дата правителството е осигурило повече от 80 милиона британски лири финансиране за подпомагане на сектора на митническите посредници с обучение, нови информационни технологии и набиране на персонал.

"Нашият актуализиран граничен оперативен модел предоставя допълнителни подробности за това как ще се минава границата между Великобритания и ЕС след края на преходния период на 31 декември и действията, които търговците, превозвачите и пътниците трябва да предприемат", коментира херцогът на Ланкастър Майкъл Гоув.

Европейският вътрешен пазар и митническият съюз трябва да бъдат напуснати на 1 януари от Великобританя, но търговското споразумение с 27-членния блок все още не е сключено.