Британският медиен регулатор съобщи днес, че отнема лиценза на китайската англоезична новинарска телевизия "Чайна глоубъл телевижън нетуърк" (CGTN) с аргумента, че Китайската комунистическа партия упражнява контрол над предаванията й. В същото време Пекин изрази официален протест срещу отразяването от Би Би Си на темата за КОВИД-19, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Великобритания и Китай от месеци си разменят остри изказвания заради репресивните мерки на Пекин срещу инакомислието в Хонконг, притесненията за сигурността на технологията на "Хуауей" (Huawei) и отношението към мюсюлманите уйгури в отдалечения Синцзян-уйгурски автономен район на Китай, отбелязва Ройтерс. Великобритания дори заплаши да бойкотира зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Но не такива бяха отношенията им до неотдавна (виж по-долу).

"Нашата проверка установи, че лицензът на CGTN се държи от дружество, което няма редакционен контрол над предаванията й" и не е възможно лицензът да се прехвърли на организацията, която действително контролира телевизията, "защото тя е под контрола на Китайската комунистическа партия, а това не е разрешено от британския закон за телевизионно излъчване", се казва в изявление на медийния регулатор Офком.

"Дадохме много време на CGTN да спази правилата. Тези усилия вече са изчерпани и намираме за уместно да анулираме лиценза на CGTN за излъчване във Великобритания", добави Офком.

Само минути след като излезе становището на британския медиен регулатор, Китай заяви, че e изразил протест пред Би Би Си заради разпространение според Пекин на "фалшиви новини" при отразяването от телевизията на темата за КОВИД-19, и призова британската медийна компания да се извини публично.

Китайското външно министерство има претенции в частност към репортаж от 29 януари за коронавируса. Пекин посочва, че наскоро от Би Би Си "са свързали пандемията с политиката и отново са извадили теориите за прикриване (на заразата с коронавируса) от страна на Китай".

Външнополитическото ведомство допълва, че обществената медия си е послужила с видеоклип, за да каже, че компетентният за превенцията на вируса китайски орган е употребил насилие за прилагане на закона, при положение че на клипа всъщност са показани кадри от антитерористично учение.

"Китай приканва бюрото на Би Би Си в Пекин да приеме сериозно китайската позиция", заяви министерството. Би Би Си, продължи то, трябва "да спре да питае идеологическа пристрастност, да спре да очерня Китай, да се придържа към професионалната етика и да отразява обективно и безпристрастно Китай."

Би Би Си от своя страна посочи, че застава зад "точното си и безпристрастно отразяване на събитията в Китай и съвършено отказва да приеме тези безпочвени обвинения във фалшиви новини и идеологическа пристрастност".

"Би Би Си е международната медия, ползваща се с най-голямо доверие в света, и ежеседмично осведомява глобална аудитория от над 400 милиона души без страх и пристрастност", допълни британската медия.

Лондон промени отношението си

За няколко месеца Обединеното кралство промени отношението си към Китай. До неотдавна Лондон се определяше като "най-добрият партньор на Китай на Запад" и се ангажираше да засили своята така наречена "златна ера" на отношенията с Пекин, писа на 20 октомври м.г. "Дипломат" (The Diplomat). Великобритания беше първата страна от Г7, която се присъедини към основаната от Китай Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)), определи се като най-отворената за китайските инвестиции западна икономика и насърчи икономически подход в рамките на Европейския съюз, който до голяма степен благоприятства китайските интереси. Точно преди да поеме поста министър-председател през юли 2018 г., Борис Джонсън настоя, че неговото правителство ще бъде много "прокитайско" и "много ентусиазирано от инициативата "Един пояс, един път".

Оттогава обаче Великобритания се превърна в един от най-шумните критици на Китай, вбесявайки Пекин с премахването на Huawei от 5G мрежата, с решението си да осигури на милиони хонконгци начин да се сдобият с британско гражданство и с плановете си да ограничи китайските инвестиции.