Ако полското правителство се наложи в битката за Върховния съд, полското правосъдие ще се окаже изцяло в ръцете на едно правителство, което вече от две и половина години по арогантен начин не зачита правилата на правовата държава и безскрупулно прокарва своите цели. Стане ли това факт, една от най-големите страни-членки на ЕС ще поеме по пътя на авторитаризма.

Тази опасност за Европа не е за подценяване. Тя няма нищо общо с кризата в еврозоната или с миграцията, а с идеологията на една националистическа и популистка партия. Управляващата партия "Право и справедливост" обича да използва темата за миграцията за собствени цели, но атаката срещу свободната демокрация, която лидерите на тази партия са подели в момента, беше замислена далеч по-отдавна, когато темата за миграцията изобщо не беше в дневния ред.

Управляващата в Полша "Право и справедливост" демонстрира далеч по-неприкрито от идейните си съмишленици на Запада и на Изток - италианската "Северна лига", австрийската "Партия на свободата", френския "Национален фронт" или германската "Алтернатива за Германия" - накъде ще тръгне Европа, ако този лагер спечели още по-голямо влияние.

Райнхард Везер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

 

Публикувано в DW