В телевизионно обръщение снощи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис оповести пътна карта за възобновяването на определени обществени и икономически дейности след Великден, съобщи АНА-МПА.

Премиерът обяви, че от 3 май ще бъдат отворени заведенията за обществено хранене на открито.

Той добави, че пътуванията между отделните региони няма да бъдат позволени по Великденските празници, допълва БТА.

"Казвал съм, че целта ни е един безопасен Великден и едно свободно лято. Не може обаче първото да стане за сметка на второто. Затова по Великден не трябва да пътуваме", каза премиерът и обясни, че в района на столицата Атина и в големите градове все още има много носители на COVID-19, масовото придвижване на които може да разпространи вируса навсякъде, включително по островите и по селата.

Полицейският час ще започва един час по-късно - от 23 ч., а не от 22 ч. Работещите в заведенията ще бъдат длъжни да си правят самостоятелно тестове за коронавирус, ще има минимални разстояния между масите.

От 10 май ще бъдат отворени началните училища и прогимназиите със същите мерки, които в момента се прилагат в гимназиите, сред които са и задължителните самостоятелни тестове на учениците, преподавателите и останалия персонал.

От 15 май ще бъде възобновен туризмът за онези посетители, които са ваксинирани или представят отрицателен тест за коронавирус. От същата дата ще бъдат разрешени пътуванията между регионите и ще бъдат възобновени определени дейности в сферата на културата.

Гръцкият премиер отново призова гражданите да се ваксинират масово. "Опасността не дебне във ваксините, а в болестта и болката", подчерта Мицотакис. Той съобщи, че от Страстната седмица ще бъде открита още една ваксинационна линия - за гражданите над 30 години, за да бъде изградена по-бързо стена на имунитет сред населението.