От 10 юли отпада карантината във връзка с епидемията от коронавируса за пристигащите в Англия от 59 страни и територии, съобщи днес британското правителство, цитирано от Ройтерс.

В съобщението се казва, че за пристигащите в Англия от тези страни отпада изискването за самоизолация, ако те не са посещавали или спирали в други страни в предходните 14 дни.

В списъка са включени повечето страни членки на Европейския съюз, но България не е сред тях, става ясно от информацията на Ройтерс. Отсъстват и страни членки на ЕС като Румъния, Португалия и Швеция, а също Русия и САЩ.

Българският посланик в Англия Марин Райков е поискал настоятелно обяснение защо страната ни не е в списъка, и какви са критериите по които са определени нивата на риск при положение, че страната ни е по-малко засегната, в сравнение с други.

Английските пъбове отварят, но нещата няма да бъдат както преди

Да се иска от хората в английските пъбове да спазват социална дистанция ще бъде трудно, след като са обърнали няколко питиета, пише Ройтерс.

За да спазят противоепидемичните мерки, управителите на заведенията ще трябва да бъдат находчиви утре, когато, наред с хотели и ресторанти в Англия, отново отворят вратите си за клиенти за първи път от 20 март.

Британското правителство е обвинявано, че действа безразсъдно, позволявайки пъбовете отново да заработят предвид все още високите нива на заразяване и смъртност от Ковид-19 във Великобритания, която с близо 44 000 жертви е трета в мрачната статистика след САЩ и Бразилия. Същевременно има доказателства, че в страни като САЩ отварянето на баровете е довело до ново засилване на инфекцията.

Множество финансово затруднени пъбове обаче все пак ще поемат риска, макар че ще изглеждат много по-различно отколкото преди епидемията - от регистрирането на клиентите на влизане до осигуряването на достатъчно голямо разстояние между масите, за да се осигури социална дистанция.

Пандемията застраши съществуването на повечето от 37 500-те пъба в Англия, макар мнозина да се възползваха от правителствената схема, предотваратяваща масови съкращения. Около 90 процента от персонала на пъбовете е излязъл в неплатен отпуск по тази програма, отчита браншова организация.

Когато утре отворят заведенията, ще трябва да осигурят обслужване по масите, което е в противоречие с традиционното и любимо струпване около бара за поръчка и разговор. Гостите ще бъдат ограничени до групи от шестима и където е възможно ще трябва да седят един до друг, за да се намали риска от заразяване при разговорите на твърде висок глас. Въпреки това ще трябва да се осигури разстояние от поне 1 метър, като се насърчават и други мерки като използването на дезинфектанти за ръце. Носенето на маска, дори от персонала, остава въпрос на избор.

Имената на клиентите освен това ще бъдат записвани на влизане, като списъците ще се пазят 21 дни, ако се появи необходимост от проследяване на контакти на заразени.

Разпоредбите са еднакви за всички, независимо от големината и вътрешното разположение, макар че големите заведения вероятно ще бъдат изправени пред по-различни предизвикателства от малките провинциални кръчмички. Освен това не всички ще отворят врати, тъй като според някои собственици правителството игнорира експертните съвети и има опасност работейки да допринесат за втора вълна на епидемията.