Апелативният съд на Армения днес постанови освобождаването на бившия президент Роберт Кочарян, обвинен в нарушаване на конституционния строй в страната през 2008 г., под гаранция от 2 млрд. драма (4 млн. долара), предадоха Ройтерс и ТАСС. Заседанието на съда бе предавано на живо от местни медии.

Кочарян, който бе президент на Армения едно десетилетие, бе обвинен в противозаконни действия през 2018 г. заради решението си да въведе извънредно положение през март 2008 г. след оспорвани избори. Тогава при сблъсъци между протестиращи и полицията бяха убити най-малко 10 души.

Адвокатът на Кочарян Арам Вардеванян окачестви размера на гаранцията като "безпрецедентен", но остана доволен от съдебното решение.

Кочарян в момента е в болница в Ереван след като през април се подложи на операция за втори път в рамките на седем месеца.

На 13 май окръжният съд в Ереван отказа освобождаването на Кочарян под гаранция до края на процеса му. Две седмици по-късно друг съд постанови, че 65-годишният бивш президент не трябва да бъде изпращан обратно в затвора заради риск от COVID-19. Прокурорите се противопоставиха на освобождаването му, казвайки, че човекът, който е бил президент в продължение на десетилетие (1998-2008 г.), може да избяга от съдебно преследване или да възпрепятства правосъдието.

Кочарян беше арестуван през юли 2018 г. и сега е изправен пред съдебен процес заедно с трима други бивши служители по обвинения, произтичащи от неговата предполагаема роля в репресията срещу опозицията през 2008 г., както и за вземане на подкуп.

Бившият държавен глава го грози до 15 години затвор, ако бъде осъден по обвиненията, което той отхвърля като политически мотивирани.