Полицията в Холандия арестува двама мъже, заподозрени в подготовка на джихадистка атака с използване на колани с експлозиви и една или повече коли бомби, съобщи националната прокуратура на Холандия, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Според съобщението двамата, на възраст 20 и 34 г., са били задържани от частите за борба с тероризма вчера. Те са заподозрени в планиране на атентат в края на годината, но точната мишена не е ясна.

При ареста били обискирани домовете на двамата, но не били намерени експлозиви, нито огнестрелни оръжия. В тавана на единия от домовете в град Зутермеер, на около 10 км източно от Хага, били намерени скрити брадва и голям нож.

Разбитата пропагандна агенция на ИДИЛ

Европейски полицейски служби извадиха от строя няколко интернет сървъра, използвани от "Ислямска държава", нанасяйки значителен удар върху способността на въоръжената групировка да разпространява пропаганда онлайн, заяви вчера Европол, цитирана от Ройтерс и БТА.

При акцията са закрити голям брой профили и уебсайтове на медийния орган на групировката, посочи Европол.

"Те изчезнаха от важна част от интернет", заяви говорителят на белгийската прокуратура Ерик ван дер Сипт на пресконференция в щабквартирата на Европол в Хага. "Към момента не мога да кажа, че е на 100 процента, ще видим как ще се възстановят от това. За да го направят обаче, ще са им нужни огромни усилия", добави той.

Полицейски служители, участвали в съвместната акция на Европол и полицейските служби на 11 страни, заявиха, че миналата седмица от интернет се премахнати около 26 000 обекта, включително голям брой канали за връзка.

Преди това Европол заяви, че работи с девет от най-големите платформи в интернет за противодействие на пропагандната дейност на "Ислямска държава", включително с Гугъл, Туитър, Инстаграм и Телеграм.

На сайта си Европол отбеляза, че миналата седмица в продължение на два дни са проучвани "пропагандни видеа, публикации и профили в социални мрежи, чрез които е изразявана подкрепа за тероризъм и насилствен екстремизъм".

"Телеграм е доставчикът на онлайн услуги", където са открити най-много незаконни материали, заяви Европол. "В резултат значителна част от ключовите играчи в мрежата на "Ислямска държава" в Телеграм беше изтласкана от тази платформа", посочи полицейската служба. Тя изтъква съдействието, оказано от Телеграм, и допълва, че компанията помага на Европол "да изкорени зловредното съдържание".

"Ислямска държава не е само на бойното поле. Чрез тези медийни канали те радикализираха и вербуваха голям брой чуждестранни бойци в нашите страни", заяви Ван дер Сипт. "Между тази дейност и радикализацията на европейските граждани има пряка връзка", добави той.