Остра размяна на реплики по въпроса за арменския геноцид имаше днес между турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу и френската депутатка Соня Крими по време на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в Турция. Това стана ден след публикуването във френския Държавен вестник на указ, с който Франция обявява 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид от 1915 година, предаде АФП, цитирана от БТА.

Публикуването на указа предизвика нова вълна от остри критики в Турция срещу Франция и президента Еманюел Макрон, който обяви през февруари, че 24 април ще бъде отбелязван в страната като национален ден в памет на арменския геноцид.

При откриването днес на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в Анталия (Южна Турция) председателят на турския парламент Мустафа Шентоп отправи нови нападки срещу Франция, обвинявайки я, че "манипулира историята" и хвърли върху нея отговорността за масовите избивания в Алжир през колониалната епоха и в Руанда.

Тогава Соня Крими взе думата, за да заяви, че е "шокирана" от турските критики и да отхвърли историческата версия, "написана от победителите", според излъчени директно кадри от заседанието.

Изказването й предизвика реплика от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който остро критикува Франция и Макрон.

"За геноцид и история Франция е последната страна, която може да поучава Турция, защото ние не сме забравили това, което се случи в Руанда и в Алжир", заяви Чавушоглу.

"Вие може да продължите да гледате нещата отвисоко, но ние ще продължим да ви поставяме на място по този начин", добави той.

След тази размяна на реплики Крими и френската делегация, участваща в заседанието, напуснаха залата в знак на протест.

"Когато арогантният Мевлют Чавушоглу си позволява да ви дава уроци по арогантност и учтивост с арогантност и неучтивост!", написа по-късно в Туитър френската депутатка, като добави към своя пост хаштагове #24април и #арменски геноцид.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити близо 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 000 и 500 000 арменци и още толкова турци и категорично отхвърля тезата за геноцид.