Детският фонд на ООН УНИЦЕФ е обезпокоен от информациите за екзекуции на непълнолетни през последните седмици в Иран и Саудитска Арабия, предаде Франс прес.

"В Ислямската република Иран, според получената информация, две 17-годишни момчета са били екзекутирани в затвор, където очевидно са ги държали, в Шираз, в южната част на страната", съобщи днес УНИЦЕФ в комюнике.

Семействата и адвокатите на момчетата не са били информирани предварително за присъдите им, посочи УНИЦЕФ.

"В кралство Саудитска Арабия получените информации показаха, че три момчета, осъдени на смърт, са били екзекутирани на 23 април", добави УНИЦЕФ, без да уточнява възрастта на осъдените.

Организацията на ООН посочва, че е обезпокоена от постоянните доклади за екзекуции на деца в Близкия изток и Северна Африка и осъди това като "явно нарушение на правата на децата".

Върховният комисар за правата на човека на ООН Мишел Бачелет заяви днес, че е "потресена" от екзекуцията на двама 17-годишни в Иран, след процес, "опетнен от нередности", предаде АФП.

Мехди Сохрабифар и Амин Седагат са били само на 15 години, когато през 2017 г. ги арестуват по обвинение в изнасилване и кражба. Едно от момчетата е посещавало училище за деца със специални потребности.

Бачелет припомни, че Техеран е подписал международната конвенция за гражданските и политическите права и Конвенцията за правата на детето, които официално забраняват екзекуциите на непълнолетни.

Според получената информация от Службата за правата на човека при ООН, двете момчета са били държани в продължение на два месеца в полицейски център за задържане, без достъп до адвокат, бити и очевидно принудени да направят фалшиви признания. На първото дело срещу тях двамата са били осъдени на смърт, но присъдата е била отменена от върховния съд след жалба на семействата и адвокатите им.

При втория процес наказателният съд потвърдил смъртните присъди и те са изпълнени на 25 април, след като осъдените са били бити.

Конвенцията на ООН за правата на детето постановява, че нито смъртно наказание, нито доживотен затвор без право на предсрочно освобождаване не трябва да се налагат за престъпления, извършени от хора, ненавършили 18 години, припомня УНИЦЕФ.

Организацията на ООН припомня също за нуждата от зачитане на правото на справедлив процес за непълнолетни подсъдими.

В края на април Саудитска Арабия осъди на смърт 37 души за "тероризъм", с което екзекутираните в страната от началото на годината надхвърлиха 100, според числото, установено въз основа на официалните доклади.

В годишния доклад за смъртното наказание през 2018 г. НПО "Амнести интернешънъл" посочи, че след Китай, който не публикува статистика, държавите с най-много екзекуции са Иран (253 души) и Саудитска Арабия (149).