Румънският вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация Паул Стънеску съобщи днес, че е подал оставка, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Оттеглянето на Стънеску бе поискано от премиера Виорика Дънчила и от лидера на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня.

Преди седмица ръководството на СДП гласува промени в правителството, в рамките на които взе решение за смяна на осем министри, в това число на Стънеску.

Ръководството на СДП изпрати на президента предложенията за нови министри, но държавният глава Клаус Йоханис отказа да подпише укази за отстраняване на Паул Стънеску и на Лучиан Шова (до тогава министър на транспорта) и да назначи предложените за техни приемници Илан Лауфер и Лия Олгуца Василеску.

Ръководството на СДП се събра на ново извънредно заседание и предложи Лия Олгуца Василеску да стане министър на регионалното развитие, а Мирча Драгич - министър на транспорта. Президентът Йоханис пък заяви, че няма да одобрява повече промени в правителството преди националния празник на Румъния 1 декември, когато страната ще отбележи стогодишнината от обединението си. За да притисне президента, управляващата СДП призова Паул Стънеску и Лучиан Шова сами да подадат оставки. Шова направи това в четвъртък, а днес оставка е депозирал и Паул Стънеску.

Паул Стънеску е определян като лидер на т.нар. "пучисти" - социалдемократи, които критикуваха авторитарния стил на Ливиу Драгня и поискаха оставката му от партийния пост и от поста председател на долната камара на парламента.

В изявление днес, изпратено до Аджерпрес, Стънеску посочи, че е депозирал оставката си и че "никога не е бил привързан към определена длъжност". Стънеску припомни, че е приел министерски мандат "по настояване на ръководството на партията".

Засега остава неясно кога ще бъдат назначени нови министри на транспорта и на регионалното развитие и публичната администрация.