Бившият президент и военен ръководител на Пакистан ген. Первез Мушараф бе осъден днес на смърт за държавна измяна заради суспендирането на конституцията през 2007 г., съобщиха световните агенции.

Специален съд в столицата Исламабад с трима съдии обяви решението след продължило няколко години дело срещу Мушараф, управлявал Пакистан от 1999 до 2008 г.

Какви са провиненията на генерала

През ноември 2007 г. ген Мушараф отмени конституцията и наложи извънредно положение в Пакистан - ход, който предизвика протести. Той подаде оставка през 2008 г., за да избегне заплахата от импийчмънт.

Когато Наваз Шариф - стар съперник, когото Мушараф свали от власт с безкръвен преврат през 1999 г., беше избран за министър-председател през 2013 г., срещу ген. Мушараф започна процес за държавна измяна. През март 2014 г. дойде и обвинението срещу генерала за държавна измяна.

Первез Мушараф суспендира конституцията през 2007 г., за да направи чистка в съдебната власт и за да не позволи тя да се намесва в неговото управление.

Ген. Мушараф обяви процесът срещу него за политически мотивиран и заяви, че действията, които е предприел през 2007 г., са били съгласувани с правителството. Но неговите аргументи бяха отхвърлени от съда и той беше обвинен, че е действал незаконно.

Според пакистанската конституция всеки осъден за държавна измяна може да бъде изправен пред смъртното наказание.

Обвинението срещу ген. Мушараф през 2014 г. за държавна измяна беше изключително важен момент в страна, в която военните са имали голямо влияние през по-голямата част от нейната история, докато е била независима.

20 април 2013. Первез Мушарав се явява пред антитеросристичния съд в Исламабад

Снимка: AP/БТА

Много пакистански военни са управлявали страната пряко след преврати, както направи ген. Мушараф, или са имали значително влияние върху разработването на политики в периоди на гражданско управление.

Но ген. Мушараф беше първият армейски началник обвинен в подобно престъпление. Анализаторите твърдят, че военните са напълно наясно, че процесът би могъл да направи прецедент, предаде Би Би Си.

Кой е ген. Мушараф

Первез Мушараф беше назначен да ръководи пакистанската армия през 1998 г. Участието на армията в Каргилската война през месец май 1999 г. предизвика сериозен разрив между Мушараф и тогавашния министър-председател Наваз Шариф. Генералът завзе властта с преврат през 1999 г.

По време на своето управление ген Мушараф преживява множество опити за убийство и заговори. Той се прочу на международната сцена с присъединяването на Пакистан към водената от САЩ война срещу тероризма в Афганистан - така подкрепи Съединените щати след атаките на 11 септември въпреки вътрешното противопоставяне.

Американският президент Джордж Уокър Буш приема президентите на Пакистан и Афганистан - Первез Мушараф и Хамид Карзай, в Белия дом на 27 септември 2006 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ген Мушараф напусна страната, след като се отказа от президентската си власт през 2008 г., но се завърна през 2013 г., за да оспори общите избори, когато му беше забранено да застане пред съда и беше въвлечен в няколко дела.

Той се появявал само два пъти при изслушванията за измяна и в това време престоява в армейско здравно заведение или във фермата си в Исламабад. Впоследствие се премества в Карачи през април 2014 г., където живее до заминаването си две години по-късно.

Ген. Мушараф живее в Дубай от 2016 г. и твърдо отказва да се яви пред съда въпреки множеството заповеди.