Шведският апелативен съд осъди за второ изнасилване френския фотограф Жан-Клод Арно - човека в центъра на скандалите, отложили връчването на Нобеловата награда за литература за 2018 г. , предаде Ройтерс.

През октомври тази година съд от по-ниска инстанция осъди Арно за едното сексуално престъпление, но го оправда за второто. Тогава седемдесет и две годишният французин бе осъден на две години затвор, а сега присъдата бе удължена до 2 години и половина. Арно не се призна за виновен. Той твърди, че сексуалните връзки, които имал с двете жени по делото, са били по взаимно съгласие.

Още през ноември м. г. Арно беше обвинен от 18 жени в секстoрмоз. Това предизвика огромен скандал в Шведската академия, тъй като фотографът е женен за един от членовете й - Катарина Фростенсон.

Скандалите около Нобеловата награда за литература започнаха през април, когато трима от членовете на Шведската академия подадоха оставките си. Арно се хвалеше, че е 19-ият необявен член на академията и издаваше имената на бъдещите Нобелови лауреати за литература на свои приятели. Вследствие на скандалите през 2018 г. Нобеловата институция беше принудена да отложи с една година присъждането на отличието за литература.