Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че търси съюзници за консервативна "контрареволюция" в Европа.

Той изнесе реч на форум на консерватори и националисти в Рим. Той каза, че е разговарял с испанския крайнодесен опозиционен лидер Сантяго Абаскал и с други съмишленици от Италия и Франция.

"Опитвам да организирам контрареволюция. . . да се надяваме, че ще стане", каза още Орбан, без да уточни какви точно са намеренията му.

Премиерът обаче разкритикува Европейската народна партия (ЕНП), основния съюз на дясноцентристки формации в ЕС. По думите му ЕНП е загубила идентичността си, правейки сделки със социалдемократите, за да остане на власт в институциите на ЕС.

Членството на неговата партия "Фидес" в ЕНП бе замразено след серия от конфронтации с другите партии от дясноцентристия съюз, припомня ДПА, цитирана от БТА.

"Губим идентичността си стъпка по стъпка. Превръщаме се в центристко, после либерално и лявоориентирано политическо семейство", каза той.

Междувременно полският президент Анджей Дуда подписа спорния законопроект, който според критици може да бъде използван за запушване на устата на съдии, критични към правителствените реформи. Това потвърди пред полската информационна агенция президентски говорител.

Законодателният акт, изготвен от управляващата партия "Право и справедливост", е поредната реформа в сферата на правосъдието, която поставя Полша в конфликт с Европейския съюз.

Той предвижда съдии да получават дисциплинарни наказания, включително да бъдат уволнявани, за редица действия, включително за поставяне под съмнение на законността на назначения в правосъдната система.

Съдиите могат да бъдат наказани, ако се занимават с "политическа дейност" или ако "възпрепятстват функционирането на съдебната власт".