Правителството на Унгария тиражира рекламен клип в отговор на критиките в Европарламента. В него се казва, че унгарският народ е решил да не бъде имигрантска държава.

Снимка: Sceenshot

В клипа се цитират контрааргументите на Орбан, на фона на образите на лидера на либералите в парламента Ги Верховстад и на депутата Юдит Сарджентини, вносител на доклада. Зад тях e Джордж Сорос, срещу чиято подкрепа за бежанците в Унгария тече кампания още от миналата година.

Преди седмица евродепутатите гласуваха решение за наказателна процедура срещу Унгария заради политиката по отношение на мигрантите и заради посегателства върху върховенството на закона. Правителството на Виктор Орбан е обвинено в нарушаване на принципите на демокрацията и човешките права.

Междувременно ръководителят на унгарската дипломация обвини днес ООН, че разпространява лъжи по отношение на миграционната политика на Унгария, предаде Франс прес.

Екип от експерти по човешките права към ООН призова през април Будапеща да спре да използва езика на омразата по адрес на роми, мюсюлмани и други малцинства и да отмени закона, позволяващ мигрантите да бъдат депортирани, без да им се даде шанс да поискат убежище, припомни Ройтерс.

Външният министър Петер Сиярто явно отправи критиките си към този екип от 18 независими експерти и каза, че "те не бива да бъдат независими от истината".

"Унгария никога няма да бъде страна на мигранти. Ние ще защитаваме винаги сигурността на унгарския народ. Няма никога да позволим и един нелегален мигрант да влезе на територията на нашата страна", заяви Петер Сиярто в Женева пред Съвета на ООН по правата на човека.

"Унгария ще остане страна на унгарците, които са щастливи и се гордеят със своята над хилядолетна история, християнска култура и традиции", каза Сиярто, цитиран от ТАСС.

Изявление пред съвета направи и унгарската постоянна представителка в ООН Жужана Хорват. "Конструктивен диалог с правителствата, преди да се правят прибързани заключения със сигурност ще подпомогне общата ни кауза да насърчим и защитим правата на човека", каза тя.

Унгарското правителство заяви по-рано, че Брюксел атакува Унгария с друг доклад, който съдържа изкривявания и неточности, така че те да могат да отнемат правото им да защитят границите си.

Министерството на вътрешните работи също отхвърли твърденията, направени в доклада на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (CPT), който състави по време на посещение в Унгария през октомври миналата година.

"Този доклад е друг фалшив набор от обвинения и натиск върху Унгария", се казва в изявлението на министерството.

Министерството каза, че унгарската полиция успешно защитава шенгенската граница на Европейския съюз, като напълно спазва европейското и унгарското законодателство.

"Неприемливо е да се правят подобни обвинения срещу унгарските полицейски служители, основаващи се на неверни искове на нелегални имигранти и на неправителствените организации, които ги насърчават", се казва в изявлението.

"Проимиграционните сили очакват Унгария да прекрати граничната си защита и да затвори транзитните зони от самото начало, не защото иска да спре и контролира миграцията, а защото иска да я организира", се казва в изявлението, добавяйки, че Унгария е в съответствие с ангажиментите на ЕС и задължението си да защитава Европа.

"Унгария ще продължи да защитава външните граници на Европейския съюз от незаконната миграция в съответствие с правилата и очакванията на Шенгенския регламент и няма да прехвърля граничната си защита", се казва в изявлението.