Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави с писмо, изпратено тази сутрин, своя румънски колега Лудовик Орбан за встъпването му в длъжност, а унгарската преса се пошегува със съвпадението на фамилните им имена, съобщава информационният сайт Зиаре.

"Мога да ви уверя, че Унгария е готова да си сътрудничи с новото правителство на Румъния в духа на взаимното уважение в полза и на двете страни", посочва Виктор Орбан в писмото, цитирано от унгарската информационна агенция МТИ.

Унгарският премиер изразява увереност, че Будапеща и Букурещ ще продължат да работят в конструктивен дух за задълбочаването на румънско-унгарските отношения и за един успешен Европейски съюз, основаващ се на силни държави.

Съвпадението на имената на двамата премиери предизвика забавни коментари в някои унгарски медии, посочва още Зиаре.

"Малко внимание за любителите на теориите на конспирацията: двамата са родени почти в един и същи ден. Лудовик Орбан е роден на 25 май 1963 г., а Виктор Орбан - на 31 май 1963 г.", пише сайтът Индекс.

"Ако Орбан = Орбан, тогава на практика сме завладели Трансилвания или поне ни ръководи едно и също лице", добавя в същия шеговит той сайтът.