Европа ще може "да използва финансови средства, за да изнудва страните, които се противопоставят на имиграцията". Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление, публикувано в Туитър.

Унгария, която в понеделник наложи вето на европейския план за икономическо възстановяване, заяви днес, че ако планът бъде приет, няма да има "пречки да бъдат обвързани страните членки с общи механизми за подкрепа на имиграцията", предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Нито една процедура, която цели да наказва страни членки, не трябва да бъде въвеждана без обективни критерии и възможност за правна защита", добави унгарският премиер.

Орбан е твърд противник на масовата имиграция, която според него размива националната и европейската идентичност.

Брюксел е започнал процедура срещу Унгария за нарушаване на демократичните норми. Бюджетът и средствата за икономическо възстановяване обаче не включват конкретни клаузи за имиграцията и според някои политически анализатори изказването на Орбан има за цел да привлече подкрепата на унгарските гласоподаватели, отбелязва Ройтерс.

През 2019 г. европейските фондове представляваха около 4,48 на сто от брутния вътрешен продукт на Унгария, което е едно от най-високите равнища сред европейските страни. Очаква се Будапеща да получи 16,7 милиарда потенциални кредити и субсидии. Темата ще бъде обсъждана на видеоконферентната среща на високо равнище утре, която официално е посветена на COVID-19, отбелязва АФП.