"Договорът е бил подписан и се подготвя изпълнението му", каза Владимир Кожин, съветник на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество, цитиран от ТАСС и БТА.

"Мога да уверя, че всички решения, взети по този договор, стриктно съответстват на нашите стратегически интереси", добави той.

"В тази връзка", продължи Кожин, "реакцията на някои западни държави, които се опитват да окажат натиск върху Турция, е напълно разбираем за нас".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи по-рано на връщане от пътуване в Казахстан, че Турция вече е платила капаро на Русия за покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400 въпреки възраженията на съюзниците й от НАТО. Той подчерта, че както Турция, така и Русия са решени да доведат до край процеса.

Междувременно Германия обяви, че е преустановила всички големи оръжейни експортни сделки към Турция заради влошаването на положението с човешките права в страната и обтягане на отношенията помежду им, каза германският външен министър, цитиран от агенция Ройтерс и БТА.

Коментарите на Зигмар Габриел идват след като говорител на външното министерство в Берлин съобщи, че още една германска двойка изглежда е арестувана в Турция по политически обвинения.
"Спрели сме всички големи заявки (за оръжеен експорт), които Турция ни е изпратила, а те наистина не са малко", каза Габриел. Той изтъкна, че Берлин е длъжен да праща оръжие на натовски съюзник, при поискване. Но уточни, че това в момента не е възможно, така че почти целият оръжеен експорт е преустановен.

Габриел
каза, че има само малки изключения, като например правителствени решения, обвързани с международни спогодби или заявки за износ на превозни средства, а не на оръжие.