Изданието публикува разследване кой в ЕС колко е спечелил от сделки с оръжие, с което сега армията и частите на Кадафи избиват собствения си народ, цитира изданието в. Дневник.
В публикацията не пише нито по кое време от годината е сключена сделката, нито от коя фирма.

Информацията за оръжейните сделки на страните от ЕС за Либия е открита от Дан О'Хюджин на сайта Europa.

През 2009 г. в България управляваха две правителства - на Сергей Станишев и на Бойко Борисов. Всяка оръжейна сделка трябва да се вписва в специален регистър, описващ необходимите подробности, включително крайния получател, уточнява в. Дневник.
Според доклад годишния доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение през 2009 г. от България за Либия наистина са изнесени бойни припаси и взривни вещества за 3.73 млн. евро.

Това е станало с едно разрешително, но не е записано кога е издадено и на коя фирма. Докладът е публикуван на сайта на министерството на икономиката и е подписан от министър Трайчо Трайков.
 
Според "Гардиън" след като през октомври 2004 г. пада оръжейното ембарго срещу Либия страните от ЕС (България става член през 2007 г.) са издали за 5 години експортни разрешителни за оръжие за 834.5 милиона евро.
Рекордът за една година се държи от 2009 г., когато е разрешен износ за 343.7 млн. евро.
За петте години най-много е изнесла Италия - за общо 276.7 милиона евро, като само през 2009 г. е продала на Либия въоръжение за 111.8 млн. евро – военни самолети и електронно оборудване.
Вторият по големина доставчик е Франция 210.15 млн. евро общо за периода 2005-2009 г. Следват я Великобритания и Германия.

Миналата седмица Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция, която налага санкции срещу режима на Кадафи, включително оръжейно ембарго и сезиране на Международния наказателен съд за евентуални престъпления срещу човечество.

"Ще поддържаме натиска върху Кадафи, докато той не се оттегли и не позволи на либийския народ да изразява свободно волята си и да определя сам своето бъдеще," заяви междувременно постоянният представител на САЩ в ООН Сюзън Райс в предаването на Ей Би Си "Добро утро, Америка", предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Вашингтон наложи санкции на Либия и започна да придвижва кораби към бреговете й в демонстрация на сила.
Американският ескадрен миноносец "Бари" премина в понеделник през Суецкия канал и в момента се намира в югозападната част на Средиземно море. Два щурмови кораба-амфибии - "Киърсардж", който може да превозва 2000 морски пехотинци и "Понс", са в Червено море на път за Суецкия канал.

Европейският съюз реши междувременно днес да свика извънредна среща на високо равнище на своите ръководители на 11 март, за да се определи общ отговор на вълненията в Либия и Северна Африка и да се помогне на страните, които може да бъдат залети от бежанска вълна.
"С оглед развитието на обстановката на юг от ЕС и конкретно в Либия свиках извънреден Европейски съвет на 11 март, за да дефинираме стратегията на ЕС", заяви в комюнике председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Решението му е в отговор на искане на френския президент Никола Саркози, което беше подкрепено от няколко страни членки.

Ван Ромпой не спомена за дебати по военни въпроси, но темата за европейско участие в евентуално обявяване на зона, забранена за полети над Либия, вероятно ще бъде разисквана същия ден на паралелна среща на министрите на отбраната в Брюксел.