Британският туроператор Томас Кук съобщи, че евакуира клиентите си от хотел в египетския курорт Хургада на Червено море, след като двама от тях починаха при все още неизяснени обстоятелства, предадоха световните агенции. Двамата британци, 69-годишният Джон Купър и 63-годишната му съпруга Сюзън, които работели за компанията в Обединеното кралство, били намерени мъртви в луксозния хотел "Щайгенбергер аква меджик".

Снимка: Фейсбук

Според първоначалната информация Сюзън е починала от шок, получен след като видяла как съпругът й Джон е получил масивен инфаркт. По-късно обаче от Томас Кук излезе съобщение, че обстоятелствата около смъртните случаи са неясни, а компанията е получила данни за "повишено ниво на заболявания сред другите гости". Приятели на двойката пък са свидетелствали пред британския таблоид "Дейли Мейл", че става дума за неизвестен и вероятно смъртоносен газ, заради който и другите гости са се оплакали от симптоми на хранително отравяне. Именно заради това от Томас Кук са преместили всички свои клиенти и са отменили предстоящите резервации. На гостите, които са от различни националности и са общо над 300, ще бъде предложено настаняване в други хотели или възможност да се върнат у дома.

Хотел "Щайгенбергер аква меджик" е бил инспектиран от Томас Кук за последно през юли и е получил общ резултат от 96 процента.

Египет полага усилия са съживи туристическия си сектор, който пострада от годините на политически сътресения след вълненията от 2011 година.