Оправданият от Международния наказателен съд бивш вицепрезидент на Демократична република Конго Жан-Пиер Бемба иска 68 милиона долара обезщетение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Срещу Бемба, който бе задържан от съда за цяло десетилетие, бяха повдигнати обвинения за извършени престъпления срещу човечеството.

"Целта на искането е опит да бъдат компенсирани част от вредите, причинени на Бемба и семейството му вследствие на ареста, задържането му и последващите действия на съда и на някои замесени в процеса държави", заяви адвокатът на Бемба Петер Хайнес.

"Жан-Пиер Бемба загуби 10 години от живота си. Ясно е, че съдът не може да му върне обратно тези години. Единственото решение е да му бъде присъдено финансово обезщетение", каза Хайнес.

Срещу Жан-Пиер Бемба, бивш бизнесмен, станал впоследствие военен командир и вицепрезидент на ДР Конго, бяха повдигнати обвинения, че е отговорен за извършени от милициите му убийства, изнасилвания и грабежи в Централноафриканската република в периода между октомври 2002 г. и март 2003 г.

Той бе арестуван през 2008 г. по заповед на Международния наказателен съд, който през 2016 г. в процеса на първа инстанция го осъди на 18 години затвор. В рамките на процеса на втора инстанция обаче МНС на 8 юни миналата година оправда Бемба по всички обвинения.