Опозиционните партии постигнаха някои важни победи на местните избори в Унгария, нанасяйки удар на консервативно-националистическата партия "Фидес" на министър-председателя Виктор Орбан, сочат окончателните резултати, цитирани от ДПА и БТА.

Опозицията спечели ключови длъжности, включително кметския пост в Будапеща, където Гергей Карачон победи настоящия кмет Ищван Тарлош от "Фидес" с 50,1 на 44,1 процента от гласовете.

За първи път опозицията загърби своите караници и създаде широк фронт срещу Орбан, спечели и постовете на районни кметове в 14 от всички 23 квартала на столицата. По-рано "Фидес" държеше 17 от тях.

Това е "исторически триумф", който показва, че хората искат "да си върнат града" от властта на Орбан, каза Карачон.

"Преподадохме на всички урок по демокрация. Появи се опозиционно обединение, каквото отдавна очакваха избирателите, и резултатът (от местните избори) ни казва, че това е пътят, по който трябва да продължим", каза пред ликуващите си симпатизанти  Гергей Карачон.

"Промяната в Будапеща и в големите градове е първата стъпка към промяна в Унгария", каза още Карачон. Опонентът му Тарлош призна загубата си, отбелязва Ройтерс.

"Днес гражданите на Будапеща решиха, че е дошло време за нещо различно. Ние приемаме това решение. В името на интересите на Унгария и на гражданите на Будапеща ние сме готови за сътрудничество" с опозицията, заяви на пресконференция унгарският премиер Виктор Орбан.

Опозицията се представи успешно също в Печ, Мишколц, Сомбатхей, Егер и на други места, където настоящите кметове от "Фидес" загубиха на вчерашните избори.

Орбан се опита да смекчи поражението, като изтъкна по-добрите резултати на партията си в провинциалните райони. "Фидес" продължава да е водещата политическа сила в страната", каза той пред свои поддръжници.