Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро е подложен тази сутрин на планова операция на стомаха, след като през септември беше тежко ранен с нож по време на предизборната кампания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лекарите препоръчаха 63-годишният Болсонаро да си почива 48 часа след хирургическата интервенция. През това време той ще бъде заместван от вицепрезидента Антонио Амилтон Моурао, съобщи президентството.

Президентът беше приет в болница в Сао Пауло вчера и малко след това пусна в Туитър свое видео в болнична пижама. Във видеото Болсонаро накратко се спря на последните събития и особено на злополуката със срутилата се стена в хвостохранилище в Източна Бразилия, която взе десетки жертви и стотици са в неизвестност. Бедствието "засяга всички ни и сме солидарни със семействата на жертвите", заяви Болсонаро.

Докато президентът е хоспитализиран, съветниците му ще провеждат заседанията си в преддверието на болничната му стая, за да го държат в течение на текущите дела, след като той поеме задълженията си от заместника си Моурао.