Това съобщи пред турските медии братът на Наим - Мухарем Сюлейманоглу, цитиран от вестник "Сабах".

Той допълни, че донорът е дългогодишен приятел на семейството, който обаче е помолил да не се обявява самоличността му. Резултатите от изследванията му станали готови вчера следобяд и тогава станало ясно, че има съвместимост.

По думите на Мухарем Сюлейманоглу, операцията на брат му ще продължи около 5-6 часа. 

Най-великият щангист за всички времена, спечелил 3 олимпийски, 7 световни и 2 европейски титли и подобрил 46 световни рекорда, е в стабилно състояние, след като преди 10 дни беше приет по спешност и поставен в изкуствена кома в истанбулска болница, заради цироза на черния дроб. По-късно той бе изваден от нея, след което бе преместен в болницата "Мемориал" в истанбулския кв. Аташехир. 

Сюлейманоглу беше подготвен за трансплантация преди дни, но лекарите решиха да изчакат подобрение в общото му състояние. През това време великият щангист имаше проблеми с единия бъбрек. Медиците обаче направили малка интервенция, за да подобрят работата на органа. 

В същото време около 200 души изявиха желание да станат донор на Наим Сюлейманоглу. Само 8 от тях обаче са били в изискваното от лекарите здравословно състояние. В крайна сметка след изследванията донорът е избран.

Състоянието на Наим Сюлейманоглу се следи детайлно, включително от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.