Природозащитници изразиха опасения за екологична катастрофа след петролен разлив в Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера радио "Ехото на Москва" съобщи, че в република Коми, в северната част на европейската част на страната, са изтекли 90 тона петрол, а не 7 тона, както се смяташе по-рано.

Според местните власти е замърсена и река Колва. Ледът все още не се е разтопил и това затруднява операцията по почистването. Има опасност голямо количество петрол да бъде отнесено надолу по течението. Местни жители сигнализираха, че петролът вече е достигнал друга река, в която Колва се влива.

Природозащитници предупредиха за нова екокатастрофа и обвиниха енергийната компания "Лукойл", че прикрива истинския мащаб на разлива.

Такива инциденти се случват непрестанно в Русия заради остарелите петролопроводи, изрази недоволство местният клон на неправителствената организация Грийнпийс (Greenpeace).

Преди година над 21 хиляди тона дизел изтекоха от повреден резервоар на електроцентрала близо до индустриалния град Норилск в северен Сибир. Реки и езера бяха сериозно замърсени. Компанията "Норникел" - собственик на замърсителя "Норилско-Таймирската енергийна компания" - плати на държавата безпрецедентна до момента глоба от 146,2 милиарда рубли (почти 2 милиарда долара по курса към 10 март) за нанесените вреди.