Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека съобщи днес, че е получила сведения, според които няколко китайци са били задържани или заплашвани в навечерието на 30-та годишнина от потушаването на студентските протести на пекинския площад "Тянанмън", предаде Ройтерс.

Говорителката на службата Равина Шамдасани каза, че също е получила сведения за "засилено цензуриране" на споменаването на годишнината и призова китайските власти да насърчат свободата на мирни събрания и изразяване.

"Споделихме безпокойството си с китайското правителство и проверяваме сведенията, които сме получили", каза Шамдасани пред телевизия Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

Хиляди хора се събраха в Хонконг днес на бдение със свещи, за да отбележат 30-годишнината от кървавото потушаване на масовия протест на пекинския централен площад "Тянанмън", където армейски части откриха огън срещу студентите, настояващи за демокрация, предаде Ройтерс.

Демонстрантите се събраха в местния "Виктория парк", мълчаливо държейки в ръце свещи и плакати, край копие на статуята на Богинята на демокрацията, издигната от демонстрантите на площад "Тянанмън" през паметната 1989 година.

"Много важно е хората в Хонконг да не забравят трагедията на 4 юни, - каза Ричард Цой, заместник-председател на хонконгския Съюз в подкрепа на патриотичните демократични движения в Китай. - Не позволявайте на китайските власти да се опитват да изтрият паметта на цялата нация."

В самия Пекин днес стотици униформени и цивилни полицаи зорко наблюдаваха огромния площад и околностите му, проверяваха личните карти на случайни минувачи, спираха преминаващи коли и преглеждаха багажниците им.

Бдението в Хонконг, който бе върнат от Великобритания под китайско управление през 1997 г. по формулата "една страна, две системи", вече е традиция на този ден и всяка година привлича хиляди хора. Местните жители се радват на права и свободи, немислими за останалата част на Китай. Подобни, но по-малобройни бдения, се състояха и в бившата португалска територия Макао и в самоуправляващия се остров Тайван, който Китай смята за своя територия, отбелязва Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

В навечерието на годишнината цензорите в китайските интернет компании въведоха най-строги мерки за откриване и блокиране на всякакви материали, отнасящи се до потушаването на масовия бунт през 1989 г., с помощта на усъвършенствани машини и устройства за разпознаване на гласове и образи.