Експерти на ООН по прилагане на международните санкции, наложени на Северна Корея, разследват неотдавнашни покупки на луксозни автомобили от Пхенян, които са в нарушение на санкциите от 2013 г., предаде Франс прес.

"Севернокорейците могат да имат всичко, което поискат. Те се снабдяват с най-доброто, когато имат нужда", казва Хю Грифитс, който координира през последните пет години експертната група на ООН по санкциите срещу Северна Корея.

На международните срещи с участието на лидера Ким Чен-ун севернокорейци са се возели с автомобили Ролс-Ройс, Мерцедес или 4х4 Лексус, се посочва в доклад на ООН.

Експертите смятат, че редица международни икономически санкции са неефикасни, защото севернокорейците успяват да ги заобиколят. Случаите се разследват, за да се установи как те са се снабдили с луксозните автомобили.

След като разгледали снимки на Ким Чен-ун в Ролс-Ройс Фантом, представители на британската автомобилостроителна компания са заявили, че колата е произведена между 2012 и 2017 г. в завода в Гудууд. Няколко мерцедеса са били натоварени от пристанище в Калифорния към Хонконг по поръчка на китайски бизнесмен, свързан със Северна Корея, посочват експертите на ООН.

Японската компания Тойота отрича да е изнасяла автомобили Лексус за Северна Корея и предположи, че те вероятно са били купени с посредници.

В анекс към резолюцията от 2013 г. за санкциите, ООН изброява луксозните стоки, забранени за доставка на Северна Корея. Сред тях са бижута, перли и скъпоценни камъни - диаманти, сапфири, рубини, смарагди - както и яхти, луксозни и спортни автомобили.

Сред другите нарушения на санкциите е прехвърляне между кораби на товари, включително въглища и петрол, в международни води около Северна Корея, добавя АФП.