Пандемията разкри всички пукнатини и слаби места в нашите общества, влоши и положението с човешките права. Това констатира днес Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека, в обвинителна реч срещу управлението на кризата, предаде Франс прес.

"2020 г. донесе бедствия не само във всички региони и страни, но и в цялата сфера на нашите права, било то икономически, социални, културни, граждански или политически", заяви тя в Женева.

"Годината показа колко са слаби системите, които не са успели да сложат акцент върху спазването на човешките права", добави Бачелет.

"COVID-19 хвърли светлина върху нашата неспособност да наложим възможно най-силно зачитане на тези права, не само защото не успяхме да го сторим, но и защото пренебрегнахме това или избрахме да не го правим", изтъкна тя в годишното си слово за перспективите на човешките права по света.

Върховният комисар разкритикува също неспособността на отделните страни да инвестират в своите здравни системи, закъснялата реакция на пандемията, отказите да бъде възприемана тя сериозно, недостатъчната прозрачност на данните за разпространението на болестта.

"Да се политизира по този начин една пандемия е нещо повече от безотговорност, това изцяло заслужава порицание", отсече Бачелет.

"През последните 11 месеца бедните обедняха още повече, а страдащите от системна дискриминация пострадаха най-много", заяви тя.

"По време на пандемията бяха атакувани права като свобода на изказа, на събиранията, на участие в обществения живот", подчерта тя и осъди "някои правителства, които се възползваха от ситуацията, за да сложат край на политическото другомислие и критики".

Мишел Бачелет отправи призив да се извлекат поуки от това изпитание, за да изградят хората един по-добър свят.

"Защото, не го ли сторим, по-специално що се отнася до климатичните промени, 2020 г. ще е само първа фаза, преди да започне някоя нова беда. И ще сме били предупредени", заключи върховният комисар.