Ким Йон-нам е председател на Президиума на Върховното народно събрание - парламента на КНДР.

Двамата си стиснаха ръцете по време на среща на официалните лица преди церемонията за откриване на зимните олимпийски игри в Пьончан, предадоха световните агенции и БТА.

Всичко за Зимната олимпиада в Пьончан >>

Преди да влезе в залата за ВИП срещата, Ким Йон-нам се снима с президента Мун Дже-ин и съпругата му Ким Джун-сук.

Южнокорейският президент е поканил ръководителя на севернокорейската делегация на официален обяд утре в президентския дворец в Сеул.

В делегацията на Севера, която пристигна в Южна Корея с частния самолет на лидера на КНДР Ким Чен-ун, участва и сестра му Ким Йо-чен.

По-рано севернокорейската официална делегация, включващата сестрата на лидера Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, пристигна в Южна Корея за церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, съобщиха световните агенции.

22-членната делегация пристигна на международното летище "Инчхон" недалече от Сеул с частния самолет на севернокорейския лидер. Ким Йо-чен е първият член на управляващата от три поколения династия в Северна Корея, стъпил на южнокорейска земя след края на войната между двете страни /1950-1953 г./, отбелязват Франс прес и Асошиейтед прес.

Делегацията, която се ръководи от 90-годишния Ким Йон-нам, бе посрещната от високопоставени южнокорейски представители, сред които министърът на обединението Чхо Мьон-кьон.

След кратка среща на летището с министър Чхо гостите от Северна Корея се отправиха със скоростен влак за столицата на зимната олимпиада - Пьончан, където присъстват на церемонията по откриването на игрите.

Утре севернокорейските делегати ще се върнат в Сеул, където се очаква да обядват с президента Мун Дже-ин.

Местните медии не изключват в хода на преговорите Ким Йо-чен да предаде на Мун послание от севернокорейския лидер Ким Чен-ун с покана да посети Пхенян. В неделя представителите на Севера ще отлетят за родината си.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се появи само за малко на днешния прием по случай началото на зимната олимпиада, избягвайки потенциално неловка среща с формалния държавен глава на Северна Корея. Говорителката на Пенс - Алиса Фарах, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи, че Пенс се спрял при гостите на няколко маси на приема, "но не минал покрай севернокорейската делегация".