Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява обществена поръчка на МВР за доставка на 290 високопроходими джипа. Разследването е по сигнал до ОЛАФ, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

Стойността на поръчката е 20 милиона лева. Процедурата е приключила през 2017 година по времето на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, обясниха от МВР. Подписът в документите е на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, който сега е секретар на държавния глава. 

От прессекретариата на Радев обаче заявиха, че "информацията е поднесена манипулативно и категорично не отговаря на истината."

"Договорът за полицейски автомобили с повишена проходимост е сключен на 22 февруари 2018 година", заявиха още от "Дондуков 2".

Проверката е започнала в края на миналата година, уточни зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Той препоръча на депутатката от БСП Елена Йончева "да поговори с Пламен Узунов и да го попита защо сделката е обект на проверка".

"Не мога да кажа каква е причината. По всяка вероятност става дума за нарушение на процедурата, но да отговарят тези, които са я движили", добави Ципов.

Той отказа да съобщи марката на джиповете с аргумента "да не се прави реклама".

Според източници от МВР проверяваната поръчка е за доставката на 290 джипа "Грейт Уол", съобщи "24 часа". Тя беше спечелена от фирмата "Българска автомобилна индустрия" само месеци след като се сдоби с активите на "Литекс комерс", която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев. Преди повече от две години за поръчката се бориха още "Мото Пфое", "Н-Ауто София (вносителят на "Нисан"), "Тойота Тиксим" и "Киа Моторс България". Те обаче отпаднаха по различни причини от надпреварата. Например "Мото Пфое" били изчислили грешно цената на предлаганите джипове. Сигналът може да е подаден от някоя от загубилите компании, смятат от МВР.