В Донецк отдават последна почит на лидера на проруските сепаратисти в източната украинска Донецка област Александър Захарченко, който бе убит при бомбен атентат в града в петък, предаде Франс прес.

Според властите в самообявилата се Донецка народна република (ДНР) около 100 000 души вече са преминали край ковчега с тленните останки на 42-годишния Захарченко. Сред тях е "президентът" на отцепилата се от Грузия сепаратистка република Южна Осетия Анатолий Бибилов.

Множество хора, много от които облени в сълзи и с цвете в ръка, изчакаха реда си, за да се поклонят пред ковчега.

В комюнике, разпространено от официалната медия на ДНР, Донецката информационна агенция, Владислав Сурков, близък съветник на руския президент Владимир Путин, нарече Захарченко "брат" и "герой".

Общественият транспорт в Донецк временно е спрян. Въоръжени мъже в униформи регулират движението в центъра на града.

На много места се виждат транспаранти с портрета на Захарченко. Сред изписаните лозунги е: "Ние имаме една майка родина: Русия".

Мнозина от опечалените обвиняват Украйна за убийството на своя лидер.

"Никога няма да забравим тази трагедия, никога няма да простим", каза 35-годишен мъж на име Сергей Капустин.

Проруската сепаратистка ДНР е в тридневен траур до утре. Началото на новата учебна година бе отложено за вторник.

Освен Захарченко, при експлозията в ресторант в Донецк загина и неговият бодигард, а 12 души бяха ранени.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обвиниха Киев за убийството на лидера на ДНР. Според украинските власти покушението е резултат от вътрешни конфликти в редиците на бунтовниците, определени от говорител на министерството на външните работи като "марионетки, поддържани и финансирани" от Москва.

Русия определи убийството като провокация с цел засилване на напрежението в региона.

Над 10 000 души бяха убити от началото на конфликта в Източна Украйна между проруските сепаратисти и прозападните власти в Киев. Украйна и Западът обвиняват Русия, че оказва военна помощ на бунтовниците - нещо, което тя категорично отрича.