В Съединените щати пазаруването за Черния петък започна по традиция още снощи. Дълги опашки се извиха пред магазини, обявили драстични намаления на цените, предаде БНТ.

Черният петък е наречен денят, в който търговците излизат на печалба или вече не са на червено. В САЩ те печелят 40% от годишния си оборот в периода между Деня на благодарността и Коледа.

Снимка: AP/БТА

По данни на Националната федерация на търговците на дребно, потребители ще похарчат средно по 1000 долара по време на празници, а това ще донесе 721 милиарда долара на техния бранш.

Снимка: AP/БТА

В България един потребител ще похарчи около 400 лева, сочи изследване на Black-Friday.Global.

Полицията излезе с призив към хората за повишено внимание в днешния Черен петък. Според МВР се очаква струпване на автомобили край моловете и големите магазини, затова съветват клиентите да избират алтернативни маршрути.

Властите припомнят, че често при събирането на много хора на едно място, те са обект за извършителите на джебчийски кражби. Клиентите трябва да бъдат нащрек за личните си вещи, парите, документите и мобилните телефони или въобще да не ги носят.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала от столичната полиция да осигури екипи за регулиране на трафика и контрол на реда при големите търговски центрове.

Отново днес ще се активизират и онлайн измамниците, които предлагат "маркови" дрехи, електроуреди и други за дори 95% по-ниска цена от оригинала, за да откраднат парите или банковите ви данни. Възможно е дори да попаднете на фалшиви сайтове.