Десетки загинаха при пожар в пренаселения индонезийски затвор в Тангеранг, провинция Бантен, на 20 км от столицата Джакарта. Има голям брой пострадали, които са хоспитализирани.

Огънят вече е потушен, а всички затворници са евакуирани, предаде Ройтерс.

Вижте снимки >>

"При пожара са загинали 41 затворници", обяви министър от правителството, който допълни, че са били ранени още десетки. Първоначалната версия за избухване на огъня е неизправност в електрическата инсталация.

Пожарът, най-смъртоносният в страната, откакто 47 загинаха при катастрофа във фабрика за фойерверки през 2017 г., е избухнал в 1:45 часа сутринта местно време в блока на затвора, уточни индонезийският правосъден и правозащитен министър Ясона Лаоли, след като посети местопроизшествието.

Пред входната врата на затвора

Снимка: AP/БТА

"Ние работим заедно със съответните органи, за да разследваме причините за пожара и, разбира се, да формулираме стратегии за превенция, така че тежки катастрофи като тази да не се повтарят отново", се посочва в изявление на министъра.

Двама от загиналите са чуждестранни граждани, по един от Южна Африка и Португалия.

Лаоли потвърди, че затворът е работил със свръхкапацитет, когато пожарът е избухнал. По това време килиите били заключени, отбеляза министърът, но тъй като огънят е бушувал неконтролируемо, "някои стаи не могли да бъдат отворени".

Служители и полицаи охраняват главната входна врата на затвора Тангеранг

Снимка: AP/БТА

По-рано  говорителка на отдела за затворите в министерството съобщи, че 122 души са били задържани за наркопрестъпления в затворнически блок, построен за 38 души.

Известно е, че затворите в Индонезия са пренаселени, като експерти казват, че този феномен се дължи отчасти на акцента върху лишаването от свобода, а не на рехабилитацията на осъдените за престъпления, свързани с наркотици съгласно строгите закони на страната за наркотиците.

Д-р Хилвани от Общата болница в Тангеранг отбеляза, че някои от телата са били толкова тежко обгорели, че не могат да бъдат идентифицирани.

Местни медии цитират полицейски доклад, в който се казва, че 73 души са получили леки наранявания.

"Първоначалното подозрение е, че това се дължи на късо съединение в електрическото захранване", каза говорителят на полицията Юсри Юнус.

Вероятно късо съединение на ел. истаналацията е предизвикала пожара

Снимка: AP/БТА

Електрическата инсталация в затвора не е била модернизирана от 1972 г., когато е построен затворът, уточни министър Ясона.

В затвора в Тангеранг, индустриален и производствен център в покрайнините на Джакарта, са настанени общо над 2000 затворници, което далеч надхвърля капацитета му от 600 души според данни на правителството към септември.

Леополд Сударионо, криминалист и докторант в Австралийския национален университет, заяви, че пренаселеността също така е усложнила опитите за евакуация.  В затвора е имало само петима пазачи, които работели на една смяна, за да охраняват затвор с 2 079 души.

Снимка: AP/БТА

Началникът на затвора засега не е коментирал във връзка със съотношението на затворниците към охраната, нито капацитета на съоръжението. Говорителят на отдела за затворите в правосъдното министерство обаче каза, че 13 охранители са били дежурни в съоръжението по време на пожара.

През последните години в Индонезия имаше няколко смъртоносни пожара. Освен пожара във фабриката за фойерверки в Тангеранг през 2017 г., при пожар през 2019 г. във фабрика за кибритени клечки в Северна Суматра загинаха 30 души.