Новият план на британския премиер Борис Джонсън за Брекзит вероятно ще получи достатъчно подкрепа, за да бъде одобрен от парламента, прогнозира високопоставен министър, цитиран от Ройтерс и БТА.

Депутатите отхвърлиха на три пъти споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз, договорено от предшественичката на Джонсън Тереза Мей. Някои представители на най-твърдолинейното про-Брекзит крило на управляващата Консервативна партия, както и на лейбъристката опозиция, обаче дадоха сигнал, че подкрепят новото предложение, отбелязва Ройтерс.

Северноирландската Демократична юнионистка партия, съюзник на консерваторите, също приветства плана, който бе изпратен вчера в Брюксел.

"На мен това ми изглежда доста солидно мнозинство", каза министър Майкъл Гоув, който отговаря за подготовката на евентуален Брекзит без сделка, пред телевизия Ай Ти Ви. Той допълни, че това трябва да даде увереност на Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че вижда напредък в новото британско предложение, но допълни, че остават някои проблемни точки.

Ирландският премиер Лио Варадкар е казал по телефона на британския си колега, че планът му не изпълнява напълно договорените цели. В същото време Варадкар обещал да проучи допълнително предложението и да се консултира с европейските партньори, съобщиха от неговата канцелария в комюнике, цитирано от Ройтерс.