Лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети обяви министрите от партията в новото правителство на Северна Македония.

Първи вицепремиер, отговарящ за политическата система, ще бъде Артан Груби. Буяр Османи ще е министър на външните работи, а финансовото ведомство ще поеме Фатмир Бесими. Крешник Бектеши ще запази поста на министър на икономиката, а Насер Нуредини - на околната среда.

Председател на парламента отново ще бъде Талат Джафери.

Ахмети заяви, че целта му е била албанец да бъде премиер на странатав името на равенството между етносите, но не е получил подкрепата за това на другите партии на малцинството. Друга албанска партия, БЕСА, ще получи министъра на земеделието.

Вчера Ахмети и лидерът на социалдемократите Зоран Заев се споразумяха за управляващо мнозинство, каквото поддържаха и до края на миналата година.

Заев отново ще е премиер на страната.

Плусинфо съобщи и министрите на СДСМ, които източник от партията е потвърдил. Те съвпадат с информация и в други медии. За правосъдието - Боян Маричик. Ягода Шахпаска ще е министър на труда и социалната политика. Досегашният временен премиер Оливер Спасовски се завръща начело на вътрешните работи. Кметът на Щип Благой Бочварски ще отговаря за транспорта.

Културен министър става Ирена Стефовска, Венко Филипче остава начело на здравеопазването, Горан Милевски - на местното самоуправление. Министър на образованието ще е Мила Царовска. Досегашният първи дипломат Никола Димитров ще стане секретар по европейските въпроси.