Прокурор от румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) поиска днес от трибунала на Букурещ да осъди бившия председател на Камарата на депутатите Богдан Олтяну на максималната присъда от 10 години затвор за търговия с влияние, съобщава информационният сайт Зиаре, цитирана от БТА.

Богдан Олтяну бе член на опозиционната сега Национално-либерална партия до 2009 г. В периода 2006-2008 г. той бе председател на долната камара на парламента.

Олтяну бе изпратен на съд от НДБК през октомври 2016 г. по обвинение, че е получил от бизнесмена Сорин Овидиу Вънту сумата от един милион евро и електорална подкрепа, състояща се в маркетинг и консултантски услуги, за да повлияе на тогавашния премиер Калин Попеску Таричану да назначи Ливиу Михаю на поста управител на резервата Делтата на река Дунав.

Според обвинителния акт парите на Вънту са били предадени на Олтяну чрез посредник. Трансферът на средствата е бил направен от банкова сметка в Кипър и друга в България, разкрита от фирма, регистрирана в Делауеър, САЩ. От сметката в България парите са били изтеглени в брой на три транша в периода 28-30 октомври 2008 г., са установили румънските антикорупционни прокурори.

Ливиу Михаю бе назначен за управител на Делтата на Дунав през 2008 г. от тогавашния премиер Таричану. Михаю заемаше този пост до февруари 2009 г., припомня Зиаре.

Подсъдимият Богдан Олтяну твърди, че е невинен и че не е вземал никакъв подкуп. Олтяну твърди, че е закупил вилата си в Снагов с пари, които е спечелил като заместник-управител на румънската Национална банка. По думите му всички са подкрепяли Ливиу Михаю за управител на Делтата на Дунав, защото той е бил ориентиран към екологична политика за разлика от предишния управител на резервата, който подкрепял промишления риболов.

Обвинението поиска максимална присъда от 10 години затвор за търговия с влияние, а защитата на Олтяну поиска той да бъде оправдан. Решението на съда ще бъде обявено на 17 октомври.