В страната засега има 144 учители и 142 ученици, които са заразени с коронавирус. Това е много нисък процент, коментира в Русе заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

По думите й 63 паралелки с ученици в страната са под карантина. На фона на 33 000 - 34 000 паралелки това също е изключително нисък процент.

Председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ Янка Такева обясни, че учителите с положителен тест за COVID-19 са с леки симптоми.

"Избирателно се обаждам във всички общини на такива колеги и питам как се чувстват", обясни Такева.

Тя каза, че синдикатът има фонд "Не си сам в COVID-19". Средствата в него са събрани от членски внос. Целта е да бъде подпомогнат еднократно с не по-малко от 150 лева заразен учител, на който му се наложи да бъде приет в болница.

Такева информира още, че са договорени при актуализацията на бюджета до края на годината 20 млн. лева допълнително за образование, като голяма част от средствата ще отидат за закупуване на машини за пречистване на въздуха в класните стаи. Целта е да се създаде по-благоприятна среда. Допълнителни средства ще бъдат насочени към учебните заведения и за подобряване на училищната среда.