Неизбухнала авиационна бомба от Втората световна война, открита при строителни работи в германския финансов център Франкфурт, беше обезвредена в първите часове на днешния ден, предаде ДПА.

"Всички блокади вече са вдигнати", съобщи пожарната малко след 1 часа местно време (0 часа по Гринуич).

Около 16 000 души бяха евакуирани по време на операцията за обезвреждане на 125-килограмовата бомба в новия Европейски квартал на града.

Откритата бомба

Снимка: YouTube screenshot

Създаден бе защитен периметър и беше спряно движението на преминаващия наблизо железопътен транспорт. В намираща се наблизо изложбена зала беше създаден център, в който бяха предоставени необходимите грижи на 2000 души, включително много деца.

Преди година във Франкфурт бяха евакуирани над 70 000 жители заради британска бомба от Втората световна война. Тя бе открита на строителна площадка в квартал Вестенд, на две крачки от центъра на града.  Операцията беше най-голямата в Германия от 1945 г. насам, а  бомбата беше наречена "Блокбъстър" от местни жители заради гигантския заряд, тежащ 1,4 тона.

Миналата седмица строители у нас също се натъкнаха на 200-килограмова бомба при Военна академия в София. Размерът на бомбата бе около 1 метър и предизвика блокада и евакуация в района.