Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 56,8 % през септември в сравнение със същия месец от предходната година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според предварителните данни на бразилската агенция за космически изследвания общата площ на изсечените в Амазония гори през първите девет месеца на годината е намаляла с 49,5%.

Прекратяването на незаконното обезлесяване е приоритет на президента Луиз Инасио Лула да Силва, след като унищожаването на тропическите гори рязко нарасна по време на управлението на неговия предшественик Жаир Болсонаро.

Обезлесяването и пожарите в Амазония обикновено се увеличават през август и септември, когато времето става по-сухо, отбелязва Ройтерс. През миналия месец обаче пожарите в региона са намалели с 36%.

Въпреки че последните данни дават повод за оптимизъм, Амазония продължава да е засегната от най-тежката суша за последните 40 години.

Спадът на нивото на водата в някои ключови реки в региона се отрази тежко на местните общности, тъй като ограничи достъпа им до храна и питейни ресурси.

Миналия месец Швейцария и САЩ дариха 8,4 млн. долара на бразилския фонд "Амазонка", за да помогнат за опазването на най-голямата тропическа гора в света.