Сега е моментът да се предприемат действия, защото няма алтернатива. Това каза в обръщение британският премиер Борис Джонсън, който обяви нови строги ограничителни мерки за страната си, предаде БиБиСи (BBC).

"От четвъртък хората в Англия трябва да останат у дома", каза премиерът и отбеляза, че според него мерките ще продължат да се прилагат до началото на декември.

"Не сме сами в това, което преживяваме", отбеляза Борис Джонсън, имайки предвид европейските страни, които са въвели ограничителни мерски.

За разлика от първата национална карантина, училищата, колежите и университетите ще останат отворени.

"Не можем да позволим на този вирус да навреди на бъдещето на нашите деца повече, отколкото вече е навредил", категоричен е Джонсън.

Той призовава родителите да продължат да изпращат децата си на училище.

Премиерът изброи някои от изключенията за напускане на домовете:

  • за образование;
  • за работа, ако не може да е дистанционна от вкъщи;
  • за упражнения и отдих на открито;
  • по медицински причини;
  • за купуване на храна и други неща от първа необходимост;
  • за полагане на грижи за други хора.

Доставките на храна по домовете ще продължат, но кръчмите, баровете и ресторантите ще трябва да се затворят, каза премиерът.

Магазините за основни продукти ще останат отворени, така че "няма нужда да се запасявате", настоя Джонсън, като добави, че работните места трябва да останат отворени, там където не може да се работи от вкъщи.

"Коледа ще бъде различна тази година, може би много различна, но искрената ми надежда и вяра е, че чрез вземането на строги мерки, ще можем да позволим семействата в страната да са заедно", сподели премиерът.

Новият вирус във Великобритания

Общият брой случаи на коронавирус в Обединеното кралство премина границата от един милион - сега е 1,011,660.

Правителството прогнозира до 4000 смъртни случая на ден през зимните месеци, ако не се предприемат мерки.

През последните седем дни Обединеното кралство отчита средно почти по 23 000 нови случая на ден и 237 смъртни случая с COVID-19.