Бившият президент Барак Обама отправи снощи критики към лидерите на САЩ, които отговарят за действията на държавата в отговор на пандемията, предаде АП и БТА.

Речта му по случай дипломирането на студенти, разпространена по "ЮТюб", "Фейсбук" и "Туитър", бе необичайно политизирана, предвид случая, и в нея бяха засегнати актуални събития, вкл. коронавируса и неговото социално и икономическо въздействие.

По думите му мнозина от настоящата администрация "даже не се преструват, че ръководят".

"Повече от всичко друго тази пандемия изцяло и най-сетне дръпна завесата пред представата колко много от хората, които знаят какво правят [. . .] Голям брой от тях даже не се преструват, че ръководят", каза Обама виртуално пред студенти от т.нар. Исторически черни колежи и университети (Historically black colleges and universities - HBCU).

В словото си бившият държавен глава не назова поименно Доналд Тръмп, нито някой федерален или щатски представител. Но в петък той отправи остри критики към Тръмп и окачестви като "абсолютно хаотично бедствие" действията на настоящия президент за справяне н пандемията, припомни АП.

Според агенцията речта по случай дипломирането на студентите е поредният знак, че Барак Обама възнамерява да играе все по-активна роля в предстоящите президентски избори през тази есен. През годините, след като напусна Белия дом той, общо взето, има ограничени публични изяви. Но в петък в обръщението си към 3000 служители от своята администрация Обама заяви, че ще отдели "колкото е необходимо време" за да агитира за Джо Байдън, която му беше вицепрезидент.