Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува като "ужасни" и "политически мотивирани" решения на Върховния съд, предадоха световните агенции.

Ройтерс отбелязва, че Тръмп изглежда е имал предвид две решения от последните дни: в понеделник Върховният съд обяви за незаконно уволняването на служители заради това, че принадлежат към сексуални малцинства, а днес отхвърли искането на Тръмп да блокира програмата "Мечтатели", която защитава от депортиране стотици хиляди имигранти.

"Нямате ли усещането, че Върховният съд не ме обича?", попита американският президент в Туитър.

"Тези ужасни и политически мотивирани решения на Върховния съд плюят в лицето на хората, които с гордост се наричат републиканци или консерватори. Нуждаем се от повече съдии или ще загубим нашата Втора поправка (от Конституцията на САЩ, която гарантира правото на притежаване и носене на оръжие) и всичко друго. Гласувайте за Тръмп през 2020!", написа в друг туит американският президент.

Това бе първата фронтална атака на Тръмп срещу Върховния съд, на който той обеща по време на предизборната кампания през 2016 г. да придаде консервативен уклон, отбелязва Франс прес.

След като стана президент на САЩ, той назначи двама членове на Върховния съд, осигурявайки мнозинство на консервативния лагер, който разполага с петима представители в деветчленния съд. Оттогава Върховният съд осигури няколко победи на Тръмп, най-вече в областта на имиграцията, и досега той хвалеше "страхотните съдии", припомня Франс прес.

При двете решения от тази седмица обаче по един консервативен съдия гласуваше заедно с либералния лагер.