Няма заразени български граждани във фермата в баварския град Маминг, съобщиха от Министерство на външните работи пред БНТ.

Властите в Бавария предупредиха за възможна втора вълна на зараза с коронавирус и предстоящо затягане на мерките. Поводът е огнище на COVID-19 във ферма в град Маминг с над 170 заразени работници.

500 души са поставени под карантина, след като стана ясно, че 174 сезонни работници в зеленчукова ферма в град Маминг Бавария са заразени с COVID-19. Там работят граждани на България, Румъния, Унгария, Украйна. От Външното ни министерство съобщиха за БНТ, че няма заразени българи.

Консулската ни служба остава в контакт с фирмата, наела работниците. Безплатно ще се тестват всички около 3300 жители на общината. Чуждите работници са били по трима в едно спално помещение. Взети са всички необходими мерки и помещенията се дезинфекцират. Премиерът на Бавария Маркус Зьодер заяви, че в части от провинцията ще се въведе карантина.

"От много време предупреждаваме, че опасността не е отминала и за съжаление сега имаме доказателство, че коронавирусът продължава да е активен. Дори ситуацията в Германия привидно да изглежда стабилна, не бива да се заблуждаваме: коронавирусът се промъква обратно и за съжаление - с пълна сила", каза премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Предстоят и нови, по-строги санкции за нарушителите. Фирмите, които не спазват хигиенните изисквания, ще бъдат глобявани с между 5000 и 25 000 евро.

"Трябва да внимаваме, за да не допуснем единичните случаи да се превърнат във втора вълна. Причина за новите случаи са най-вече безотговорно поведение и неспазване на хигиенно-санитарните мерки", каза още Маркус Зьодер.

Нови огнища пламнаха и в други части на Европа. Само за ден в популярен австрийски курорт са регистрирани 56 случаи - почти всички заразени са служители на хотели. От днес влизането в страната за граждани от 32 държави, сред които и България, е възможно само след направен PCR тест.

Клъстър на заразата е открит и в Бретан, Франция. Забранени са посещенията на плажове, паркове и градини от 9 вечерта до 7 сутринта. Маските на обществени места са задължителни. Френската държава ще възстановява сумата от 54 евро за направен PCR тест на своите граждани. Французите могат да се изследват и без лекарско предписание или симптоми.

Солени глоби в италианската провинция Кампания, където хората са задължени да носят маски във всички закрити обществени пространства, а нарушителите се наказват с до 1000 евро.