До момента в Генералното ни консулство в Лос Анджелис няма постъпили сигнали за пострадали български граждани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/ във връзка опустошителните пожари в щата Калифорния, където от снощи е обявено извънредно положение.

В района на Сан Франциско, Северна Калифорния, има голяма българска общност, напомнят от външното министерство.

От МВнР препоръчват на българските граждани, които се намират в районите, засегнати от пожарите, да изпълняват всички указания за задължителна или препоръчителна евакуация, както и да следят информацията за нивото на замърсяване на въздуха и да се предпазват от дима, като носят маски за носа и устата.

Снимка: АР/БТА

В Генералното консулство функционира денонощна спешна телефонна линия за сигнали за пострадали +1 310 437 3606. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обадят и на телефон на ГК Лос Анджелис +1 310 478 6700=

Снимка: АР/БТА

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм вчера обяви извънредно положение в целия щат, след като горски пожари и екстремни метеорологични условия принудиха близо 200 000 души да напуснат домовете си. Голям пожар бушува във винените райони на Северна Калифорния, разпалван допълнително от силните ветрове. Димът от друг пожар в района на Залива на Сан Франциско за кратко спря трафика по мост.

Снимка: АР/БТА

В южната част на щата пожар в района Санта Клара, северно от Лос Анджелис, е разрушил 18 сгради, застрашил е домове и жизнено важна инфраструктура.