Пекин отстрани няколко висши служители в хода на борбата за справяне с коронавируса. Уволненията съвпаднаха с преминаването на границата от 1000 смъртни случая вчера.

Партийният секретар на комисията по здравеопазване в провинция Хубей, където е огнището на заразата, и ръководителят на комисията бяха сред първите, които загубиха работата си - а и най-високопоставените длъжностни лица, разделили се с постовете си досега, отбеляза Би Би Си (BBC).

Чжан Цзин - най-високопоставеният комунистически служител в комисията по здравеопазване в провинцията, и Лю Инцзъ, която беше неин директор, бяха освободени по решение на постоянния комитет на комунистическата партия в Хубей, съобщи в потвърждение СиСиТиВи (CCTV), цитирана от АФП и БТА.

Заместник-директорът на местния Червен кръст също беше отстранен за "неизпълнение на задълженията" и "несправяне с даренията".

Двамата партийни служители в Хубей ще бъдат заменени от фигура от национален мащаб - заместник-директора на Китайската национална комисия по здравеопазване Ван Хешенг.

Защо се стигна до тези уволнения

Гневът в Хубей расте от няколко седмици, като голяма част от гражданите обвиняват властите, че са закъснели с реакцията след първите случаи на болестта, появила се през декември в столицата на провинцията - град Ухан.

Недоволството прерасна в ярост, след като в петък почина 34-годишният Ли Вънлян - един от първите лекари, сигнализирали за появата на епидемията. Ли, който беше обвинен от полицията в разпространение на слухове, също се зарази с вируса, отбеляза АФП.

Президентът се появи за пръв път

Междувременно в първата си поява на публично място от началото на епидемията президентът Си Дзинпин заяви, че правителството ще предотврати масови уволнения на фона на епидемията от коронавируса, която нанесе тежък удар на икономика номер две в света.

Китайският държавен глава до голяма степен странеше от светлината на прожекторите в този период, докато премиерът Ли Къцян, който посети град Ухан, оглави правителствената борба с кризата, отбелязаха световните агенции.

Си Цзинпин инспектира вчера усилията на общинските работници в Пекин по овладяване на вируса, посети местна болница за пациенти с коронавирус и разговаря чрез видеовръзка с военномедицински персонал в Ухан. Държавната телевизия цитира думите на Си, че Китай ще се бори да изпълни икономическите и социалните си цели за годината и ще направи икономически корекции, за да сведе до минимум влиянието на вируса.

Президентът заяви, че правителството ще вземе по-решителни мерки, за да ограничи разпространението в Ухан и в цялата провинция Хубей.

Смъртни случаи и заразени

Само за ден, в понеделник, 10 февруари, около 103 души починаха само в провинция Хубей, а общият брой на смъртните случаи вече е 1016. Но броят на новоинфектираните в национален мащаб е намалял с почти 20% в сравнение с предния ден, от 3062 до 2478.

Здравната комисия на Хубей потвърди 2097 нови случая на заразени в провинцията за 10 февруари, което е по-малко от броя в предния ден - 2618 предишния ден. Комисията заяви, че сега в провинцията има потвърдени общо 31 728 заразени и 974 смъртни случая, което означава, че смъртността е 3,07 процента. Отделно 2222 души са оздравели.

Има и други 16 687 възможни случая на заразяване в провинцията.

Стряскащи прогнози

Коронавирусната епидемия може да се разпространи до около две трети от световното население, ако не може да бъде овладяна, според водещия епидемиолог по обществено здраве в Хонконг, съобщи междувременно "Гардиън" (The Guardian).

Предупреждението му дойде, след като ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви преди два дни, че скорошните случаи на пациенти с коронавирус, които никога не са посещавали Китай, биха могли да бъдат "върха на айсберга".

Проф. Гейбриъл Льонг, председател на медицинския факултет по обществено здраве в университета в Хонконг, заяви, че главният въпрос е да се установи размерът и формата на айсберга. Повечето експерти смятали, че всеки заразен човек ще продължи да предава вируса на около две и половина други лица. Това доведе и до приблизителния "процент на атака" (на разпространение) от 60-80%, отбелязва британското издание.

"Шестдесет процента от световното население е страшно голям брой хора", каза Льонг пред "Гардиън" по време на среща на експерти в СЗО в Женева.